skip to Main Content

Tajna veza pjevanja i kvalitetnijeg sna

Pjevanje je savršen alat za izražavanje emocija i popravljanje lošeg raspoloženja. Osim toga, pjevanje je odlična vježba za opuštanje mišića grla i nepca te, samim time, može pridonijeti mirnijem i kvalitetnijem snu.

Da pjevanje može pomoći s postizanjem boljeg sna slučajno je otkrila jedna učiteljica pjevanja. Naime, jedan od polaznika njezinih predavanja je imao problema s hrkanjem, a nakon što je počeo raditi na vokalnim vježbama prije nego što bi otišao spavati primijetio je da se hrkanje postepeno ublažilo.

Uzajaman odnos sna i pjevanja

Povezanost pjevanja i kvalitetnijeg sna potvrdilo je znanstveno istraživanje provedeno na 30 ispitanika. Svi ispitanici su imali probleme s hrkanjem, a kod onih koji su redovito prakticirali vokalne vježbe primijećen je pad intenziteta hrkanja. Jedan od znanstvenika zaključio je da svakodnevno vježbanje vokalnih sposobnosti pomaže i kod drugih poremećaja spavanja kao što je apneja u snu.

Pjevanje će ti zasigurno pomoći bez obzira imaš li problema s hrkanjem ili se jednostavno ne možeš opustiti prije odlaska u krevet. Povrh svega, svakodnevan rad na vokalnim sposobnostima poprilično je zabavan način opuštanja mišića grla. Međutim, potrebno je promijeniti i stil života jer ako je osoba pretila hrkanje neće tako lako nestati.

Najbolje od svega, ove su dvije aktivnosti usko povezane i jednako kao što pjevanje može unaprijediti kvalitetu tvog sna i san može unaprijediti kvalitetu tvojih vokalnih sposobnosti. Naime, kad ne spavamo dovoljan broj sati gubimo tjelesnu energiju što pak utječe na kvalitetu naše vokalne izvedbe.

Također, uz kvalitetan san za savršenu vokalnu izvedbu bitna je i zdravija prehrana. Na ovaj način ulaziš u beskonačan krug koji može biti iznimno koristan za povrat energije i jačanje imunološkog sustava.

Dakle, ako tražiš savršen način kako se opustiti prije spavanja – samo zapjevaj!

Otkrij više o zdravim navikama spavanja u ovim zanimljivim člancima:

8 savjeta koji će ti pomoći da zaspeš poput bebe

7 pravila NASA-inih astronauta za bolji san: 1. dio

 

Back To Top