skip to Main Content

Tinejdžerski ljubavni problemi – kako im pristupiti?

Ako je tvoj dijete ušlo u tinejdžerske godine samo je pitanje vremena kada će se pojaviti prvi ljubavni problemi. Emocionalno uzrujanom tinejdžeru nije jednostavno pristupiti, no možda će ti biti lakše ako se prisjetiš kako je tebi bilo u tim godinama.

Što kaže znanost?

Mozak osobe koja se zaljubila prepun je serotonina, dopamina i noradrenalina koji na organizam djeluju poput droge. Ovaj spoj kemijskih elemenata može, primjerice, prouzrokovati ubrzano kucanje srca, drhtavicu u rukama i nogama te pojavu nekontroliranog slijeda misli. Tvoje dijete to vjerojatno još uvijek ne zna, ali gotovo je nužno da u tinejdžerskim godinama osjeti kako je to imati slomljeno srce. Roditeljska je dužnost da bude uz svoje dijete kada mu zatreba utjeha.

Evo kako funkcionira mozak tinejdžera

Sposobnost prosuđivanja se, prema tvrdnjama nekih znanstvenika, u potpunosti razvije tek nakon navršene 25. godine života. Naime, razvoj prefrontalnog korteksa mozga završava tijekom dvadesetih godina čovjekova života. Upravo iz ovog razloga tinjedžeri se u pravilu ne znaju pravilno nositi s ljubavnim problemima.

Tek nakon što odrastemo shvatimo da bolne ljubavne uspomene na kraju uvijek izblijede i da se iz prethodnih pogrešaka nešto može i naučiti.

Kako pomoći djetetu

Zacjeljivanje ljubavnih rana zahtijeva puno vremena i strpljenja. Prva stvar koju trebaš upamtiti je da ne podcjenjuješ emocije koje tvoj tinejdžer osjeća.  Unatoč tome što bolje razumiješ prirodu ljubavnih odnosa to i dalje ne znači da svom djetetu trebaš uskratiti suosjećanje i ne biti mu rame za plakanje.

Jedan od najboljih načina povezivanja s tinejdžerom koji pati zbog ljubavi jest da s njim podijeliš svoje nekadašnje tinejdžerske ljubavne probleme. Savjetuj svom tinejdžeru da se hrabro uhvati u koštac sa svojim životom. Poruči mu da ne odustaje od svojih hobija. Predloži mu da svoje misli i osjećaje zapiše na komad papira.

Pripremi se za prolazno razdoblje tijekom kojeg će tvoj tinejdžer sve više vremena provoditi podalje od tebe. Tijekom kojeg će često biti lošeg raspoloženja ili neće htjeti razgovarati s tobom.

Nikako ga nemoj osuđivati već prihvati da je sve to sastavni dio razvoja i vašeg odnosa i tvog nekadašnjeg mališana.

 

Back To Top