skip to Main Content

Tjelovježba i menstrualni ciklus – kako ih uskladiti?

Tjelovježba je malo kompliciranija aktivnost kada si žena. Baš kao i posao, kućanske obveze, aktivnosti te hobiji i tjelovježba uvelike ovisi o zdravlju, ali i menstrualnom ciklusu. Naime, hormonalne promjene utječu na funkcioniranje čitavog organizma, mijenjaju razine energije pa i raspoloženje i volju potrebnu za bavljenje fizički napornim aktivnostima.

Ipak, uz malo truda i volje, tjelovježbu i menstrualni ciklus nije nemoguće uskladiti!

Folikularna faza

U ovoj se fazi tvoje tijelo sprema izbaciti jajašce, utjecaj hormona nešto je manji pa se osjećaš odmornije, odnosno kao da imaš više energije. Taj višak energije najbolje je iskoristiti za isprobavanje novih tjelovježbi i sportova. Ova faza traje 7 do 10 dana.

Ovulacija

Druga faza predstavlja samu sredinu menstrualnog ciklusa, a obilježava je pojačano izlučivanje hormona lutropina, testosterona i estrogena što znači da je ova faza obilježena najvećim razinama energije. Upravo zbog toga ovulacija je idealna faza za strogu, napornu i izazovnu tjelovježbu. Obično traje 3 do 4 dana.

Luteinska faza

Tijekom ove ne baš najugodnije faze maternica se počinje pripremati za trudnoću – u slučaju da jajašce bude oplođeno naravno. Luteinsku fazu moguće je podijeliti na dva dijela. Prvi je obilježen utjecajima estrogena i testosterona i tijekom njega je moguće intenzivno vježbati, a tijekom drugog je najbolje usporiti s vježbanjem zbog manjka energije, ali i pokušati izbjeći dizanje utega, kardio i bilo kakve teške vježbe. Hodanje, istezanje ili yoga savršene su aktivnosti kada je u pitanju drugi dio luteinske faze. Luteinska faza traje od 10 dana do 2 tjedna.

Menstruacija

Kada pakao pokuca na vrata nemoj se forsirati. Ako se osjećaš iscrpljeno savjetujemo ti da odmoriš i ne radiš ništa jer tvom je tijelu, između ostalog, potrebno i malo odmora.

Možda ti se na prvi pogled čini kako je veoma teško uskladiti menstrualni ciklus i vježbanje, ali uz malo volje, truda i planiranja sve je moguće!

 

Back To Top