skip to Main Content

Utjecaj glazbe na seksualnu privlačnost i uzbuđenost

Glazba i seks idu ruku pod ruku. No zašto je to tako? I znaš li da glazba utječe i na seksualnu privlačnost između ljudi koji su se tek upoznali?

Glavni cilj istraživanja koje je 2012. godine proveo Spotify bilo je proučiti utjecaj glazbe na ljudske emocije tijekom zavođenja i iskazivanja seksualne privlačnosti. Od muškaraca i žena zatraženo je da odaberu pjesmu koja najviše pobuđuje njihova osjetila, a jedan od najčešćih odabira bila je pjesma “Dirty Dancing”.

Ipak, jedno je otkriće iznenadilo čak i psihologe koji su provodili eksperiment. Ispitanici su izjavili kako postoji 40% veća šansa da će ih uzbuditi glazba koja svira u odnosu na dodir osobe u koju su seksualno zainteresirani.

Osim toga, muškarci su priznali da bi bili voljni prilagoditi glazbu svojim seksualnim partnericama kako bi one doživjele više užitka i kako bi samo seksualno iskustvo bilo što bolje.

Iza “Dirty Dancing”-a nalazi se još jedan klasik, ovaj put iz pera Marvina Gayea. Radi se, naravno, o pjesmi “Sexual Healing”, nakon čega slijedi – “Bolero”! Da, oči te ne varaju, francuski skladatelj Ravel je bio zaista napredan za svoje doba!

Unatoč svemu navedenome i dalje ostaje otvoreno pitanje kako je moguće da nas instrumentalna glazba uspijeva toliko uzbuditi. Odgovor psihologa prilično je jednoznačan: glazba aktivira iste centre za užitak u našem mozgu koje aktivira i ukusna hrana, alkohol, droga ili – seks.

Još neki od favorita koje nikako ne smijemo zaboraviti svakako su “Bohemian Rhapsody” od Queena (neki su je opisali “boljom od seksa”), “Sex on Fire” od Kings of Leon i “Angels” od Robbieja Williamsa. Sve navedene pjesme povezuje snažan i čist vokal sa širokim dinamičkim rasponom koji je u stanju uvući se u duše slušatelja.

Glazba je zaista u stanju dotaknuti našu psihu, a ovu činjenicu svakako treba imati na umu prilikom sljedećeg odlaska na spoj. Glazba u kojoj oboje uživate u stanju je otvoriti vrata najboljim iskustvima koja ćeš imati u krevetu!

Back To Top