skip to Main Content

Voće i povrće koje treba konzumirati u listopadu

Nismo ni trepnuli a listopad je već stigao! Malo nam već nedostaju japanke, voćne salate i ledeni sladoledi, no ipak se radujemo toplini koju pružaju veste,žutom lišću i svojem omiljenom kišobranu.

Jesen je bogata bojama, ugodnim večerima, ukusnom hranom i kao stvorena je za razvijanje kulinarskih vještina i kreativnosti. Znamo da možda ne stigneš kuhati baš svaki dan, ipak su tu veće ili manje svakodnevne obaveze.

Postoje dani u kojima su užine i grickalice nešto bitniji dio dnevne prehrane, odnosno unosa vitamina i minerala, a upravo su ove tri namirnice odličan izvor potrebnih nutrijenata tijekom listopada!

Kruške

Konzumiranje jedne velike kruške zadovoljava četvrtinu dnevne potrebe za vlaknima. Kruška obiluje vlaknima, a krasi je i mala količina kalorija stoga čokoladne kekse slobodno možeš zamijeniti s velikom, pečenom kruškom premazanom medom. Ovaj desert prava je delicija bogata vitaminima C i K, ali i kalijem.

Cikla

Cikla nam je dostupna tijekom cijele godine, ali jesen (i posebno listopad) ono je doba godine kada je najviše konzumiramo. Istraživanja provedeno u Engleskoj pokazalo je kako trkači koji često piju sok od cikle ostvaruju bolje rezultate, a sve zahvaljujući nutrijentima kojima cikla obiluje. Regularna konzumacija soka od cikle poboljšava protok kisika u mišićima, a osim toga sok od cikle odličan je suborac u borbi protiv anemije.

Šljive 

Dovoljan je jedan pogled na tu predivnu boju i odmah pomislimo na jesen i pekmez od šljiva. Listopad je zadnji mjesec u godini tijekom kojeg je moguće naći svježe, sezonske i nadasve ukusne i sočne šljive. Šljive svoju boju mogu zahvaliti antocijaninima, metabolitima i antioksidansima.

Osim što se mogu jesti svježe i kao takve odlično djeluju na probavu i zdravlje probavnog sustava, a sve zahvaljujući ogromnoj količini vlakana koje posjeduju (a tu je uvijek  i antioksidativno djelovanje), od šljiva je također moguće napraviti i pekmez, iako savjetujemo da se ne pretjera sa šećerom. Osim toga, nakon uživanja u šljivama uvijek je dobro popiti čašu vode kako bi njihovo djelovanje bilo izraženije.

 

 

Back To Top