skip to Main Content

Zablude o zdravoj prehrani koje trebaš znati

Internet je prepun savjeta od zdravoj prehrani, ali jesu li svi istiniti? Mnogi od savjeta postali su uobičajeni tijekom godina, a mnogi od njih nisu u skladu s onime što kaže znanost.

Navest ćemo najčešće zablude o prehrambenim namirnicama i zdravoj prehrani. Možda neke od tih zabluda prakticiraš i sada, ali nakon čitanja ovog članka vjerujemo da ćeš napraviti bitne promjene u svojoj prehrani.

1. Jedan smoothie dnevno!

Porcija svježeg voća i povrća u šarolikom napitku bolja je od sendviča sa šunkom i sirom, ali pretjerana konzumacija smoothieja može negativno utjecati na tvoje zdravlje. Vlakna pomažu organizmu da bolje probavi tvari i bez njih tijelo prolazi kroz promjenu s kojom se teško nosi. Također, svakodnevnom konzumacijom smoothieja naše tijelo prima veliku količinu šećera iz voća čak i ako odaberemo najmanje slatko voće.

2. Voće je čisti šećer

Voće sadrži šećer fruktozu koja se isto tako može pronaći u raznim sokovima i proizvodima. Međutim, jedino je fruktoza iz voća zdravi šećer. Već znamo da su vlakna zdrava, a voće sadrži i veliku količinu vlakana. Dakle, nećeš pogriješiti ako uživaš u svom najdražem voću, čak i ako misliš da nekad pretjeruješ.

3. Organska hrana je zdravija. No…

Ako neki proizvod na sebi ima etiketu “organsko” to ne znači nužno da je i zdrav. Mnoge trgovine prodaju proizvode s takvim etiketama iako ustvari dolaze od istih proizvođača i uopće nisu organski proizvodi. Kad kupuješ organsku hranu dobro provjeri odakle točno dolazi.

4. Obroci iza 6h navečer debljaju

Ovo nije istina ako se rješavaš pojedenih kalorija na zdrav način. Možeš jesti što god želiš i kad god želiš dokle god se rješavaš kalorija vježbanjem ili sličnim zdravim navikama.

5. Brza hrana je zabranjena

Zabranjeno je jesti brzu hranu. Međutim, ako se odlučiš na jednu od bezbroj dijeta koje postoje ne moraš se baš svaki put odreći uživanja u nekoj manje zdravoj hrani. Ono što je najvažnije je uravnotežena prehrana. Dakle, komad pizze s vremena na vrijeme neće učiniti nikakvu štetu tvojoj zdravoj prehrani.

 

Back To Top