skip to Main Content

Zanima te afrička prehrana? Evo što je čini toliko posebnom!

U jednom od naših nedavnih članaka bavili smo se tradicionalnim dijetama, njihovom važnošću kada je u pitanju razvoj modernog načina prehrane, ali i njihovim blagotvornim učincima na zdravlje. U tradicionalne dijete ubrajamo vegansku i vegetarijansku, mediteransku i azijsku, južnoameričku i afričku prehranu.

U ovom članku posebnu ćemo pozornost pridati ovoj afričkoj prehrani. Ako ove jeseni planiraš preokrenuti svoju prehranu naglavačke i početi se hraniti zdravije onda će ti ova dijeta doći kao naručena!

Začinima do bogatijih okusa 

Afrička dijeta ukusna je upravo zahvaljujući bogatstvu svojih začina – paprike, kokos, curry, svježe i sušeno bilje, češnjak, svježi sok od limuna, luk, kumin, đumbir, cimet i etiopska mješavina začina samo su djelić tog okusnog bogatstva. Pravilna kombinacija začina u može poboljšati okus svakog jela neovisno o tome radi li se o piti, morskim plodovima, vegetarijanskoj deliciji ili nečemu sasvim četvrtom.

Povrće je baza

Afrička prehrana poseban naglasak stavlja na povrće i njegovu pripremu. Od kuhanog i pečenog do grilanog, blanširanog ili svježeg – 70% svakog obroka čini upravo povrće.

Meso kao dodatak jelu   

Meso se u afričkoj prehrani tretira gotovo kao začin, odnosno dodatak koji poboljšava dojam cijelog jela. Afrička dijeta preferira kombinaciju zdravog, niskomasnog mesa (dimljena puretina ili riba), žitarica i povrća, a jedno od glavnih obilježja afričke dijete svakako su minimalizam i umjerenost kada je u pitanju uživanje u mesu.

Pire, riža i mahunarke  

Afrička prehrana obiluje pireom od krumpira, patlidžana, luka i graha, a ne treba isključiti ni pire od batata i patlidžana s dodatkom manjih količina žitarica. Tu je i riža koja je u afričkoj kuhinji obavezno obogaćena raznim začinima, a često se servira u kombinaciji s mahunarkama kao što su slanutak ili leća.

Obitelj, hrana i zdravlje  

U hrani valja uživati u društvu, a manje porcije i puno smijeha najbolji su način za uživanje u okusima ove predivne i egzotične prehrane!

Želiš naučiti više o prehrambenim navikama diljem svijeta? Evo nekoliko članaka:

Zanima te tradicionalna prehrana Afrike i Južne Amerike?

Svi obožavamo kinesku hranu, a evo koliko je Kinezi smatraju važnom

Evo kako izgledaju večere diljem svijeta

Back To Top