skip to Main Content

Zašto je bitno darivati naše najdraže?

Koliko god dugo pričali o vezama zaključak je uvijek isti – materijalne stvari nisu važne i kada zaista volimo nekoga najvrjednija stvar koju mu možemo dati naše je vrijeme, ljubav i poštovanje. U većini slučajeva to je apsolutna istina, no ako su materijalne stvari samo produžena ruka ljubavi i poštovanja onda to poprima neka druga značenja.

Darivanje onih koje volimo tema je o kojoj se toliko često raspravlja da je počela zanimati psihologe, ljubavne gurue, reklamne stručnjake pa čak i antropologe. Darivanje je ključan segment međuljudskih odnosa mnogo kompleksniji nego što se to na prvi pogled možda čini.

Psiholozi se slažu kako je davanje darova onima koje volimo jednako bitno i za onoga koji daruje i za onoga koji prima dar. Darivanje je izraz ljubavi, privrženosti i pozitivnih osjećaja. Kada osobi koju volimo nešto poklanjamo na neki im način poklanjamo i djelić sebe. Time pomažemo graditi odnos pun ljubavi, radosti i međusobnog poštovanja premda davanje darova nije isključivo romantičan čin.

Antropolozi smatraju kako darivanje stvara osjećaj sigurnosti, a brojna istraživanja pokazuju kako su muškarci koji često darivaju svoje partnerice u prosjeku sretni sa svojim ljubavnim životom. Isto vrijedi i obrnuto, odnosno žene koje često darivaju svoje muževe i djecu često uživaju stabilnije i radosnije obiteljske odnose.

Darivanje materijalnih darova jednako je bitno kao i posvećivanje vremena jer, na kraju dana, radi se o još jednom obliku nagrade, a svi mi volimo biti nagrađeni.

Darivanje je jedan od načina da svojoj boljoj polovici poručimo kako je još uvijek volimo i da nam je još uvijek stalo do nje, a nije li upravo to ona najljepša strana ljubavi koju nikada ne treba prestati njegovati?

 

 

 

Back To Top