skip to Main Content

Zašto je borovnica toliko dobra za naše zdravlje?

Borovnice su, nakon jagoda, najpopularnije šumsko voće. Osim toga, borovnica jača imunitet, poboljšava pamćenje te smanjuje rizik od raznih bolesti.

10 razloga zašto jesti borovnice

1. Borovnice sadrže antioksidant antocijanin koji im i daje prepoznatljivu boju. Antocijanin smanjuje rizik od raka te širenja malignih stanica. Premda se ne radi o čudotvornom lijeku, antocijanin ipak značajno smanjuje rizik od raka dojke, jetre te pluća.

2. Borovnica obiluje željezom koje jača naš imunitet te povećava razinu kisika u krvi. Ovo borovnicu čini odličnim saveznikom u borbi protiv prehlada i gripa.

3. Borovnica sadrži bakar koji pomaže u borbi protiv toksina i bakterija. Učestalo uživanje u borovnicama usko je povezano sa smanjenim rizikom od raznoraznih infekcija.

4. Redovita konzumacija borovnica smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Rezultati nedavnog istraživanja pokazali su da redovita konzumacija borovnica pomaže odgoditi smanjenje kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba za čak do dvije godine!

5. Borovnica je savršen saveznik i kada je u pitanju borba sa suvišnim kilogramima, a pogotovo masnim naslagama na trbuhu. Naime, borovnica utječe na način na koji naše tijelo skladišti glukozu i šećere te time smanjuj rizik obolijevanja od dijabetesa tip 2. Naravno, borovnica sama po sebi neće učiniti čuda i svatko tko se želi riješiti suvišnih kilograma mora se okrenuti redovitoj tjelovježbi i pravilnoj prehrani!

6. Borovnica obiluje vitaminom C koji također pomaže ojačati naš imunitet.

7. Borovnica stimulira proizvodnju dopamina, hormona zbog kojeg se osjećamo sretno i zadovoljno.

8. Borovnica sadrži veliki postotak biljnih vlakana čija konzumacija pomaže održati optimalnu razinu kolesterola u krvi te zdravlje probavnog sustava.

9. Još jedna od prednosti borovnice je to što ju je veoma lako i jednostavno konzumirati. Sve što trebaš napraviti je uzeti 10-15 bobica, ubaciti ih u usta i uživati u odličnom okusu i brojnim blagotvornim učincima po svoje zdravlje!

10. Borovnice također nije nikakav problem uklopiti u doručak neovisno o tome preferiraš li više zobene pahuljice ili osvježavajući smoothie. Borovnice će ti pomoći da svoj dan započneš na najbolji mogući način!

Neovisno o tome preferiraš li ih svježe, s palačinkama, sladoledom ili u smoothieju, kada su borovnice u pitanju jednostavno je nemoguće pogriješiti!

Back To Top