skip to Main Content

Zašto je dobro popiti šalicu toplog mlijeka prije spavanja?

Kad smo bili mali šalica vrućeg mlijeka bila je obavezna kako bi što lakše zaspali. Pa možda je vrijeme da ovu tradiciju primijenimo na sebi i sada kada smo odrasli jer u današnje vrijeme brojnih obveza, svakodnevnog stresa i užurbanog tempa života lagano pasti u san čini se nemogućom misijom.

U takvim okolnostima mnogi ljudi posežu za antidepresivima i tabletama za spavanje, ali to baš i nije najsretnije rješenje. Vratimo se mi radije na šalicu toplog mlijeka prije odlaska na spavanje jer nekadašnji bakin savjet prerastao je u pravo istraživanje u kojem su sudjelovali brojni znanstvenici i stručnjaci kada je u pitanju zdravi san.

Znanstvenici tvrde da šalica toplog mlijeka pomaže uspavati organizam. Razlog su vitamini koje mlijeko sadrži, preciznije triptofan – aminokiselina koja pomaže izlučivanje serotonina i melatonina u mozgu što nas čini opuštenijima i smirenijima.

Psiholozi smatraju kako je uživanje u toplom napitku signal mozgu da je sve kako treba i da se može opustiti i malo odmoriti. Neki među nama jednostavno ne vole okus mlijeka ili ga ne piju iz etičkih razloga, ali zato su tu mlijeka na biljnoj bazi, ali i mogućnost zaslađivanja mlijeka čokoladom, proteinskim prahom od vanilije ili medom.

Neovisno o tome vjeruješ li ili ne u uspavljujuće djelovanje toplog mlijeka ništa te ne košta da isprobaš ovu metodu lakšeg uranjanja u san. Ako ništa – uživat ćeš u ukusnom i toplom napitku! Osim toga, svoju šalicu toplog mlijeka prije odlaska na spavanje možeš dodatno obogatiti kašicom od banane, muškatnim oraščićem, cimetom ili čajem od kamilice.

Mlijeko nikada ne bi trebalo zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, a osim toga toplo ti preporučujemo da mlijeko koje konzumiraš prije odlaska na spavanje ne bude punomasno kako ne bi došlo do nadutosti.

Želimo ti laku i ugodnu noć!

 

Back To Top