skip to Main Content

Zašto je orgazam važan za žensko zdravlje?

O, da – seks je odličan! Seks je seksi! I na kraju krajeva – seks je zdrav!

Američka seksualna terapeutkinja i autorica Alexandra Katehakis navodi kako su spiritualni vođe i učitelji iz davnina orgazam smatrali božanskim iskustvom, a sve to zahvaljujući činjenici da tijekom orgazma zaboravimo na – sebe.

Orgazam je usko povezan uz živčane završetke i podražaje, a radi se o vjerojatno najugodnijem tjelesnom iskustvu koji smo sposobni doživjeti.

Znanost o seksu objašnjava kako je žena u stanju doživjeti 11 različitih vrsta orgazma koji variraju od najslabijih prema najjačima ovisno o tome kako se u tom trenutku osjećaju i koliko su povezane s osobom s kojom vode ljubav. Osim fizičkog te mentalnog užitka i opuštanja, ženski je orgazam ima još neka blagotvorna djelovanja na organizam!

Lučenje oksitocina

Tijekom orgazma pojačano se izlučuje takozvani “hormon ljubavi” oksitocin, poznat kao odličan suborac u borbi protiv depresije, anksioznosti i hormona kortizola koji pomaže stvaranje masnih naslaga na trbuhu.

Regulacija estrogena i testosterona   

Estrogen i testosteron važni su hormoni kada je u pitanju zdravlje, ali i seksualna uzbuđenost žene. Ovi hormoni imaju blagotvoran učinak na pamćenje, sprječavaju nastanak masnih naslaga na trbuhu i potiču pozitivno raspoloženje.

Regulacija i prevencija upala u organizmu 

Upale su često posljedica stresa, a kao što smo maloprije naveli orgazam povećava “proizvodnju” oksitocina te pomaže smanjiti krvni tlak. Osim toga, orgazam pozitivno djeluje na zdravlje probavnog sustava i samu probavu.

Orgazam ublažava bol  

Znanost tvrdi kako dobar i intenzivan orgazam može udvostručiti žensku toleranciju na bol. Snalažljivo je žensko tijelo, zar ne? Također, orgazam je sposoban trenutno umanjiti postojeću bol.

Seks nas opušta

Seks nas čini pospanima i spremnim za zemlju snova, a to je zaista odlična stvar za sve koji pate od nesanice. Možda bi se svi trebali ponekad partneru požaliti da ne možemo zaspati?

Čuva zdravlje organa

Orgazam čuva zdravlje organa u tijelu, ali i pročišćuje um od negativnih i teških misli.

Back To Top