skip to Main Content

Zašto neki partneri fizički liče jedno na drugog?

Iako si mnogi od nas to ne žele priznati, istina je da se mnoge stvari počinju mijenjati kad se zaljubimo u nekoga.  Ono što je zanimljivo je da veza može promijeniti čak i fizički izgled osobe. Naime, neki partneri nakon određene količine zajednički provedenog vremena  počinju fizički podsjećati jedno na drugo.

Razlog tomu je veoma jednostavan – partneri s vremenom počinju koristiti iste mišiće i tako prije ili kasnije postaju ogledalo jedno drugome.  Osim toga, partneri također s vremenom počinju usvajati i iste obrasce ponašanja.

Sličnosti s roditeljima

Često možemo čuti kako muškarci za supruge uzimaju žene koje podsjećaju na njihove majke. Znanost je također potvrdila kako često odabiremo partnere koji ne samo da su slični nama, već i po izgledu te obrascima ponašanja podsjećaju na naše roditelje. Među najčešće sličnosti s roditeljima spadaju boja kose, boja očiju te visina.

Godine provedene zajedno nas čine sličnima

Socijalni psiholozi iz SAD-a proučavali su fotografije s vjenčanja bračnih parova te ih usporedili s fotografijama istih bračnih parova, ali nakon 25 godina braka. Istraživanje je pokazalo kako većina parova nije podsjećala jedno na drugo na početku braka, ali značajan dio supružnika je počeo fizički ličiti jedno na drugo nakon 25 godina provedenih u braku. Rezultati su također otkrili da što je bračni par sretniji to će više podsjećati jedno na drugo.

Zajednička iskustva

Jedan od razloga zašto partneri podsjećaju jedno na drugo su iskustva kroz koja su prošli zajedno. Svaki par prolazi kroz brojne uspone i padove, a dijeljenje suza i smijeha utječe na naš govor tijela te, naposljetku, na naše fizičke karakteristike. Povijest veze je doslovce zapisana u fizičkim crtama ljubavnih parova.

Osim toga, znanstvenici su otkrili kako parovi koje se nalaze u dugogodišnjoj vezi imaju sličan imunološki sustav. Ovo se događa jer su ovi parovi dugi niz godina živjeli gotovo identično neovisno o tome radi li se o prehrani ili fizičkim aktivnostima.

Privlače nas ljudi koji nas podsjećaju na nas

Mnoga istraživanja tvrde kako nas privlače osobe koje su sličnog fizičkog izgleda. Psiholozi ovo nazivaju teorijom neslučajnog odabira. Ova teorija tvrdi kako biramo osobe sličnih karakternih i fizičkih crta, odnosno fenotipa. Razlog tomu je taj što želimo odabrati partnera čiji će se genotipski zapis najbolje podudarati s našim.

 

 

 

Back To Top