skip to Main Content

Zašto žene ostaju u nezdravim vezama?

Veze u kojima je nasilje svakodnevno nažalost su česta pojava. Mladih ljudi boje se da nikada više neće pronaći ljubav, a iako gruba veza nema ni najmanje veze s pravom ljubavi, ovaj problem posebno pogađa žene koje često pristanu na mrežu laži i obmana.

Postoji nekoliko razloga zbog takvih odluka…

Žrtve su manipulatora

Oni koji vezu pretvaraju u nezdravi odnos (narcisi i egoisti) najčešće vrlo vješto igraju „igru“ i sposobni su napraviti da se njihova partnerica osjeća sigurno i voljeno. Dozirana ljubav koju pružaju otvara vrata manipulativnoj tehnici „bombardiranja ljubavlju“ a da toga partnerica nije ni svjesna. Ona i dalje vjeruje da je zaista voljena pa i unatoč mnogim sitnim znakovima nasilničkog ponašanja ne vidi razloga da prekine odnos.

Zbunjene su

Kao i sve druge veze, i nezdrava veza s vremenom izađe iz svoje „medene“ faze (iako je u njenom slučaju i cijela „medena“ faza zapravo bila laž). Žene vjeruju da mogu promijeniti svoga partnera pa kad on počne pokazivati nasilničke tendencije, manipulacije samo postanu sve gore i gore. „Zarazni“ dečko zna na koji se način može poigravati s nesigurnostima svoje partnerice. Zna kako je napraviti submisivnom i „lomljivom“. U konačnici je natjera da sumnja sama u sebe i pokuša promijeniti ne samo svog partnera već i sebe –  a to su već dvije nemoguće misije!

Dobar seks

Istina je, žene u nezdravim i grubim vezama ponekad ostaju zbog dobrog seksa. Veliki je broj emocionalno „slabih“ partnera odlično u krevetu i spremno je tu svoju „moć“ koristiti kako bi slabiju partnericu vezali uz sebe. No, kada stvari krenu loše i kad zbunjena partnerica pokuša ostaviti svog nasilnika on će početi s „ljubavnim bombardiranjem“. Postat će izrazito senzualan i nježan, a dok je za njih to samo oblik manipulacije, za ženu to je dokaz da ih partner još uvijek voli.

Ne znaju za bolje

Mnogo žena prelazi iz jedne nezdrave veze u drugu pa taj tip „ljubavne“ veze za njih postane nešto normalno. Osobito ako nikada nisu iskusile dobar i zdravi partnerski odnos, a često su odrastale uz takav oblik ponašanja pa ne znaju za drugačije.

#ljubav #nasilje #veza

Back To Top