skip to Main Content

Zlatno mlijeko – napitak za smirenje i ugodan san: dio 1.

Zlatno mlijeko koristi se kao lijek široke primjene – od raznoraznih gripa i groznica sve do kožnih problema, a kurkuma, crni papar i kokosovo ulje među glavnim su sastojcima ovog popularnog čuda.

Premda se prilikom pripreme zlatnog mlijeka može koristiti sojino ili bademovo mlijeko, u originalnom indijskom receptu koristi se kravlje mlijeko.

Može li se zlatno mlijeko pripremiti kod kuće? 

Naravno da može! Priprema je i više nego jednostavna, a trebat će ti:

  • šalica omiljenog mlijeka – kravlje mlijeko, sojino mlijeko, bademovo mlijeko, kokosovo mlijeko, rižino mlijeko…
  • svježa ili prirodna kurkuma u prahu – svježu kurkumu prilično je teško pronaći, ali može se koristiti kurkuma u prahu
  • crni papar
  • kokosovo ulje– zdrave masnoće u kokosovom ulju pomažu apsorpciju zdravih nutrijenata iz kurkume
  • med – nezaslađeno zlatno mlijeko prilično je gorko, ali zato je tu zdrav med u ulozi odličnog zaslađivača

Jesu li sastojci zlatnog mlijeka zdravi? 

Što se tiče samog kravljeg mlijeka tu postoje dva tabora ovisno o tome smatraš li da je ispravno i da trebamo konzumirati mlijeko drugih sisavaca ili ne. Osim toga, postoji istraživanje čiji rezultati ukazuju na korelaciju između konzumiranja pasteriziranog mlijeka i laktozne netolerancije.

Kurkuma je odličan suborac u prevenciji raka, smanjenju boli i vječnoj borbi protiv štetnih bakterija. Osim toga kurkuma pozitivno utječe na naš imunitet, pomaže ublažiti bol uzrokovanu artritisom, pomaže kod simptoma Alzheimerove bolesti, a pomaže i smanjiti razinu kolesterola u krvi.

Crni papar odličan je zaštitnik organizma od napasti kao što su gripa, respiratorni problemi, kašalj, zatvor, anemija i slično.

Med pozitivno utječe na našu probavu, a sudjeluje i u detoksikaciji organizma (a i ukusan je!).

Zašto je zlatno mlijeko zdravo za naš organizam?

Ova kombinacija zdravih sastojaka ima snažno pozitivno djelovanje na naš imunološki sustav.

Smanjenje boli i upala – kurkuma, crni papar i zdrave masnoće iz kokosovog ulja imaju sinergijski učinak na smanjenje boli i upala u organizmu.

Pozitivan utjecaj na probavu – kurkuma smanjuje kiselost želuca, a ovome doprinosi i kokosovo ulje. Crni papar pomaže apsorpciju zdravih nutrijenata i štiti od zatvora.

Pozitivan učinak na zdravlje srca – svi sastojci zlatnog mlijeka imaju blagotvoran učinak na zdravlje našeg srca. Uz to, sudjeluju i u smanjenju razina kolesterola u krvi te snižavanju krvnog tlaka.

Zlatno mlijeko odlično je za dijabetičare – kurkuma i kokosovo mlijeko odlična su kombinacija kada je u pitanju snižavanje razine inzulina u krvi.

Back To Top