skip to Main Content

Znaš li da naš mozak ima “centar za blagdane”?

Ako te ikad zanimalo kako blagdani, odnosno sve te slatke uspomene iz prošlosti, ugodna atmosfera i pokloni, utječu na naš mozak – onda si na pravom mjestu. Naime, kako navodi istraživanje provedeno u Danskoj 2015. godine čini se da naš mozak posjeduje centar za blagdane.

Kako je provedeno istraživanje?

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Copenhagen, a u njemu je sudjelovalo dvadeset ispitanika koji na potpuno drugačije načine slave Božić. Bitno je napomenuti da su sudionici bili različitih vjeroispovijesti, a ne samo kršćanske. Polovica sudionika istraživanja je bila iz tradicijskih obitelji dok je druga polovica bila iz sredina u kojima se Božić uopće ne slavi.

Sudionici su bili podvrgnuti snimanjima magnetskom rezonancom pomoću kojih je promatrana aktivnost mozga za vrijeme gledanja običnih fotografija i onih povezanih s Božićem. Cilj istraživanja bio je otkriti na koji način Božić utječe na mozak, osobito kod ljudi koji ga redovito slave.

Evo zašto nam se blagdani čine tako posebnima

Istraživanje je pokazalo da neki od nas imaju pet povezanih dijelova u mozgu koji pokazuju određenu aktivnost kad pomislimo na blagdane ili se pak pripremamo za njih. Ovo bi moglo objasniti zašto nam se vrijeme blagdana čini drukčijim od ostatka godine osobito kad smo emocionalno vezani uz božićno slavlje.

Obje grupe pokazale su povećanu aktivnost mozga u primarnom vizualnom korteksu prilikom gledanja Božićnih fotografija. Ovaj dio mozga zadužen je za procesuiranje slika. Ipak, kod sudionika koji zaista uživaju u božićnoj atmosferi aktiviralo se čak pet područja mozga.

Jedan od tih dijelova mozga povezan je s pojedinačnim osjećajem za duhovnost. Ostali dijelovi mozga odgovorni su za reagiranje na uspomene, emocije i akcije drugih ljudi. Čini se da centar za blagdane u mozgu pamti sretne trenutke s obitelji i prijateljima i pruža nam osjećaj ugode te zadovoljstva.

Ne znamo kako bismo mi u Hrvatskoj reagirali da smo sudjelovali u istraživanju jer je istraživanje uključivalo samo ljude is Danske, Velike Britanije i Amerike. Međutim, veoma je zanimljivo da jedan blagdan može prouzrokovati određene reakcije u našem mozgu. Što se tiče radosnog osjećaja on nam samo govori da je vrijeme da uživamo u baš svakom trenutku nadolazećih dana jer blagdani samo što nisu stigli.

 

Back To Top