skip to Main Content

Znaš li koja kava najviše šteti zdravlju?

Mi Hrvati zaista volim uživati u ispijanju kave jer je odlazak u kafić jedna od najboljih stvari na svijetu, barem kada je u pitanju druženje s drugim ljudima. Kava se obično smatra zdravim toplim napitkom, ali u kombinaciji s pogrešnim namirnicama postaje neprijatelj dobrog zdravlja.

Geraldine Georgeou cijenjena je nutricionistica s godinama iskustva kada su u pitanju dijabetes, pretilost i zdravi metabolizam i ona tvrdi kako je najzdravija kava ona crna bez ikakvih dodataka poput šećera ili mlijeka.

Čim se u kavu doda malo mlijeka ona odmah postaje malo manje zdrava. Dodavanje mlijeka, šećera ili vrhnja zapravo je dodavanje kalorija i kemijskih spojeva koji mogu štetno utjecati na zdravlje. Naravno, taj štetni utjecaj neće biti vidljiv nakon ispijanja samo jedne šalice kave, ali ako se uzme u obzir da prosječna osoba dnevno popije dvije-tri šalice kave nije teško zamisliti na koje sve načine takva kava utječe na zdravlje organizma.

Šećer je jedna od najštetnijih mogućih namirnica, a svi smo mi skloni zaboraviti koliko šećera konzumiramo ispijajući svoj omiljeni crni napitak.

Preporučena dnevna doza šećera je 37, 5 grama za muškarca i 25 grama za ženu. Ako svoju kavu običavaš zasladiti s jednom žličicom šećera, a dnevno popiješ 3 šalice kave sa šećerom i mlijekom ili vrhnjem (koji također sadrže šećer) to znači da svaki dan prekoračiš preporučenu dnevnu dozu šećera.

Georgeou kaže kako su kave s dodanim aromama i okusima najnezdravije jer takve vrste kava sadrže tone i tone šećera i kalorija. Preciznije, jedna šalica takve kave u prosjeku sadrži 220 kalorija, od čega 27 grama otpada na šećer, a 9 grama na zasićene masne kiseline.

Georgeou ističe kako se svima omiljeni cappuccino nalazi na granici koja zdrave kave dijeli od onih nezdravih i premda je manje zdrav od crne kave, zdraviji je od kava s dodanim aromama.

Neovisno o tome nalaziš li se u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Dubrovniku, najtoplije ti savjetujemo da sljedeći put kad se zatekneš u kafiću naručiš – produženu kavu!

 

Back To Top